Seorang Pakar Kesihatan Keluarga berjawatan doktor yang bisa mengendalikan kes-kes ibu bersalin antara anak didikan kelas persediaan bersalin saya. Sarat hamil anak yang kelima, teruja mahu tahu ilmu bagaimana yang diajarkan oleh Pendidik Kelahiran (CBE) seperti saya. Adakalanya saya perkenalkan diri sebagai Guru Bersalin. Jikalau air muka tampak masih tidak mengerti, suka sahaja sebut Cikgu Beranak, untuk gelaran diri.
.
Kebetulan beliau hadir kelas perseorangan jadi sepanjang kelas, saya tidaklah memonopoli sesi dengan berceloteh tidak henti-henti. Kami lebih banyak berbual dan bertukar informasi. Beliau bercerita dari sudut kesihatan dan sisi seorang petugas medikal manakala saya menekankan konsep fitrah juga aspek persediaan emosi dan kerohanian. Bayangkan gabungan ilmu kedua-duanya. Makin mantaplah bekalan buat ibu hamil berjuang di medan bersalin.
.
Rancak kami berbual sehinggalah topik tentang koyakan semasa meneran dibangkitkan.
“Orang India paling susah beranak,” ujar beliau selamba.
“Eh, kenapa pula?” tanya saya.
“Kulit orang India liat. Jadi lambat bukaannya, payah bayi nak keluar. Itu sebab memakan masa.”
Saya tersengih mengangguk sementara beliau meneguk perlahan-lahan minuman yang terhidang.
”Bangsa Cina kalau kuat sangat meneran. paling teruk koyakan. Hancur macam taufu kena ketuk tu,” Beliau memuncungkan mulutnya.
.
Sudah pasti saya menunjukkan wajah kengerian tapi sedikit pun beliau tidak menunjukkan sebarang reaksi. Terdetik dalam hati saya, ’Mungkin sudah terlalu biasa sampaikan tiada emosi bercerita dan boleh keluar hipotesis sebegini.’
.
“Bangsa Melayu pula bagaimana?” tanya saya mahu beliau menyambung cerita.
“Oh, orang kita paling mudah. ‘Sedang-sedang’ kata orang. Tidaklah teruk sangat koyakannya. Orang kita pun paling kuat bertahan sakitnya.”
“Oh begitu, doktor rasa kenapa boleh pula disebabkan kulit berlainan ikut bangsa penyebab tahap koyakan jadi berbeza-beza?”
“Saya percaya diet memainkan peranan. Apa yang kita makan akan membentuk sel-sel organ termasuk kulit. Selidiklah setiap bangsa apa makanan ruji mereka. Dari situ, boleh dihubungkaitkan.”
.
Ada betulnya hipotesis beliau. India, makanannya kari. Daun kari dan rempah ratus tinggi zat protein, kalsium dan mineral. Bangsa Cina pula banyak makan sup. Minum air pun bergelen-gelen. Mana kulit tak benyek.
Melayu? Semua pun sapu.
Sisi nilai: Bersederhanalah dalam pengambilan makanan.
PENAFIAN [DISCLAIMER]:
Post ini sekadar membentangkan pandangan peribadi oleh seorang pakar kesihatan yang telah lama berpengalaman mengendalikan kes-kes bersalin. Tiada niat untuk membezakan kaum dan bangsa. Mana yang baik dijadikan iktibar, jika tidak memberi manfaat, abaikan sahaja. Penulis sekadar menekankan apa yang kita makan sememangnya bukan sekadar membentuk fizikal tetapi tahap kesihatan.
Comments
Post a Comment